Örömhír

„Jézusom, bocsásd meg nekem mindazt a fájdalmat, amit Testednek, Igédnek és Istenségednek okoztam.” Uram Irgalmazz, Krisztus Kegyelmezz! Szentlélek Védelmezz!

 szuzanya_kismama_530.jpg

21. nap

Ó, ti csodát váró kisgyermekek;

Gyertyácskákat gyújtogattok,

karácsonyfát díszítgettek.

Csodát váró kisgyermekek,

magatokat áltatjátok;

csodákat ti teremtetek

gyújtogatva gyertyalángot.

(Tarné Lévay Pálma)http://kepkezelo.com/images/bqmtb8qm08o6va2oq9jv.gif


„… menj, ahová csak küldelek!”

- szól elhívó szavad.

De, Uram,
hogyan is merhetnék én
Teveled követségben járni?

Hogyan is képzelhetném,
hogy hiteles lenne a hitvallás azon a szájon,
mely ezerszer tagadott meg Téged?

Ez vagyok én, Uram!
Íme én, az ember.

De Te más vagy!
Akinek kezében
nem emberi mértékű a mérce.

Aki megszólító, elhívó,
küldetést adó Úr vagy.
Értem, az emberért.

Hogy a napok és évek sora,
Veled, életté legyen.
Ámen


/Hajdú Zoltán Levente/


Mennyei Atyám! Köszönöm legnagyobb ajándékodat, Krisztust és mindazt, ami általa az enyém. Ámen


Mennyei Atyánk!

Mintha az egész életünk advent lenne, mert mindig várunk valamire. Várunk egy jobb életre, várunk gazdagságra, várunk földi javak elérésére, megszerzésére. És bizony olyan sokszor nem vesszük észre, hogy TE napról-napra megajándékozol bennünket. A télben nyarat várunk, a nyárban egy kis hűvöset. Azt, ami éppen van, azt nem akarjuk elfogadni. Pedig a télben ott van a hó tiszta fehérsége, a tavasz reménysége, a barna nyár érkezése, és a gazdag termésű ősz jövetele. Uram, ez mind a te ajándékod évről-évre. Kérlek, Atyám nyisd meg szemeinket, hogy így lássuk és így zárhassuk ezt az esztendőt, hogy a mi várakozásunk nem volt hiábavaló! Add, kérlek URam, hogy ne csak a láthatókra, hanem sokkal jobban és többször figyeljünk a láthatatlanra, várva az Ő eljövetelére, a mi URunkra, Jézus Krisztusra!
(M.S.)


URam! Add, hogy ne félelmeim, hanem szereteted világossága irányítsa életemet! Ámen


Uram, Istenem! Légy kegyelmes, mert bajban vagyok! Ámen


URam! Jóságoddal körbeölelsz, s ezt oly természetesnek veszem, mintha az "járna" nekem... Bocsásd meg, amikor megfeledkezem, hogy mindent csak Neked köszönhetek! Ámen


Uram! Milyen kishitű vagyok! Csak kis örömökre szeretnék szert tenni, pedig nálad teljes öröm van. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki Benned bízik, annak csupa jó dolgok történnek életében. Segíts bíznom, Rád tekintenem erős hittel! Ámen


Uram! Szeretnélek követni, de oly sok minden van életemben, ami elvon engem követésedtől. Adj nekem hűséges szívet, hogy Benned megerősödjek, s cselekedni tudjam akaratodat, s értelmet nyerjenek életem értelmetlenségei is. Vonzásodat enged megéreznem, hogy szereteted hiteles követévé válhassak a világban! Ámen


Urunk! A világ jobbnál jobb dolgokkal bombázza életünket, szívünket, de vajon tudunk-e az egy szükséges dologgal törődni? Szeretnénk. Légy segítségünkre ebben! Ámen


Tamás napja


Tamás napjához számos - elsősorban disznóvágással kapcsolatos - hiedelem fűződik. Az ekkor vágott jószág hája, a "Tamásháj" nem avasodik meg, ezért gyógyításra alkalmas. Elsősorban kelések, nehezen gyógyuló sebek, kisgyermekek kiütéseinek a kezelésére használták. Az e napon leölt disznó sózott véréből is célszerű volt eltenni, mert a köszvényt tudták vele gyógyítani. Egyes vidékeken a Tamáshájat egy illatos kerti növény összetört levelével keverték, mivel e növénynek rontáselhárító erőt tulajdonítottak. Másutt tömjénnel, szenteltvízzel, vagy hagymával vegyítve használták. A Mura vidékén viszont úgy hitték, ezen a napon nem szabad disznót vágni, mert aki ezt teszi, annak Tamás minden évben megöli valami jószágát. Sokan mézet szenteltettek Tamás napján, mivel az egész évben használható baromfibetegségek gyógyítására. Göcsejben úgy tartották, aki ezen a napon disznót vág, annak minden évben valamilyen háziállatot kell vágnia ezen a napon, mert különben a jószágok közül elhullik valamelyik. Időjárásjóslásra is felhasználták a Tamás napján leölt hízót, mert úgy tartották, ha nagy lett a mája, csikorgós lesz a Karácsony. Jósoltak a frissen esett hóból is, mert ha Tamás reggelére beborította a tájat, boldog és békés Karácsonyt ígért. A férjhez menő lányoknak Tamás előestéjén célszerű volt az udvaron a vállukkal rázni a kaput, mert ha ilyenkor kutyaugatást hallottak, biztos kérőre számíthattak, sőt az ugatás irányából várhatták a jövendőbelit. Ha pedig elalvás előtt férfi alsóneműt rejtettek a párnájuk alá, minden valószínűséggel megálmodták a vőlegényük személyét.


December 21.   Tamás napja
Hitetlen Tamás néven emlegetett apostol napja. A hagyomány szerint pünkösd után megjelent neki külön Jézus. Innen ered a szólás: Szent Tamás szolgája vagyok, azaz hiszem, ha látom. E naphoz is férjjósló praktikák kapcsolódnak.


Tamás ~ Disznóölő Tamás napja

A Muravidéken valamikor régen úgy hitték, hogy aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás öl, elpusztul valamelyik állat.

Baromfivész ellen mézet kell szenteltetni, és azt adni neki, nehogy Tamás ölje meg a baromfikat.

Rendszerint fagy szokott lenni Tamáskor, azért megfelelő az idő a disznóvágásra.

Székelykevén ilyenkor meszeltek az asszonyok. Meszelés közben sok meszet elcsepegtettek, hogy sok tojást tojjanak a tyúkok.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 153
Tegnapi: 204
Heti: 580
Havi: 2 686
Össz.: 283 885

Látogatottság növelés
Oldal: December 21.
Örömhír - © 2008 - 2019 - oromhir.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »